Vernieuwde BTW Regels EU verkoop

  • 29 oktober 2020
  • 3 reacties
  • 110 Bekeken

Reputatie 1
Badge

Zoals jullie hopelijk weten heb je als webshop houder de verantwoording te letten op de verkopen buiten je eigen land dus ook je BTW. Per land is op dit moment een drempelwaarde afgesproken. Zie:

https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/resources/documents/taxation/vat/traders/vat_community/vat_in_ec_annexi.pdf

 

Om daar geen rekening mee te hoeven houden kan je het volgende doen:

 

Wilt u niet altijd de drempelbedragen in de gaten houden? Kies er dan voor om altijd de regeling voor afstandsverkopen toe te passen. U brengt dan altijd buitenlandse btw in rekening voor de goederen die u levert naar andere EU-landen aan klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen.

Bron: Belastingdienst 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/export_van_specifieke_goederen_en_in_bijzondere_situaties/export_naar_klanten_die_geen_btw_aangifte_doen_drempelbedragen/export_naar_klanten_in_de_eu_die_geen_bttw_aangifte_doen_drempelbedragen

 

 In 2021 gaat dit veranderen, namelijk:

 

Btw 2021: nieuwe regels

Met ingang van 1 januari 2021 zouden er nieuwe btw-regels komen voor afstandsverkopen binnen de EU. De Europese Commissie maakte onlangs bekend dat deze nieuwe btw-regels met een half jaar worden opgeschoven. Van 1 januari naar 1 juli 2021. Europese belastingdiensten zijn momenteel druk met de uitrol van fiscale maatregelen voor bedrijven als gevolg van de coronacrisis. Daarnaast spelen fiscale moeilijkheden en onzekerheden rondom een (harde) Brexit een rol. Overheden in heel Europa geven aan dat zij de fiscale maatregelen niet op tijd en kwalitatief juist via de benodigde ICT-projecten kunnen afronden.

Drempelbedragen verdwijnen

Er komt een algemene drempel van 10.000 euro voor afstandsverkopen. Blijf je jaarlijks met je verkopen in EU-landen onder dit bedr

ag? Dan mag je als Nederlandse webshop de Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Wanneer je boven dit bedrag komt, breng je het btw-tarief van het EU-land waar de klant gevestigd is in rekening.

Bron: KVK

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/e-commerce/btw-regels-europa/

 

Dat betekent dat je ontzettend snel over de drempelwaarde van 10000 euro heen gaat. Op dit moment moet je je registeren per land waar je de drempelwaarde overgaat en daar de aangifte gaan doen. Gelukkig is de regeling MOSS die dat voorkomt:

 

Btw-aangifte vereenvoudigt

De huidige Mini One Stop Shop (MOSS) regeling wordt uitgebreid. Op dit moment mogen alleen ondernemers van digitale e-commerce diensten van deze regeling gebruik maken. Vanaf 2021 kun je de in andere EU-landen verschuldigde btw via de Nederlandse Belastingdienst aangeven. Dit hoeft niet langer in het andere EU-land. De Nederlandse Belastingdienst zorgt ervoor dat de btw bij het juiste EU-land terechtkomt.

Bron: KVK

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/e-commerce/btw-regels-europa/

 

MAAAAARRRR

Je moet dus elke factuur gaan bijhouden die je naar het buitenland verkoopt en op het moment dat je boven de 10000 euro komt, dan de buitenlandse BTW in rekening gaat brengen.

 

IETS WAT MIJNWEBWINKEL VERTIKT!!! MWW heeft geen optie dat wanneer de klant aangeeft dat hij de betaling doet in het buitenland, dat de BTW automatisch verspringt. Nee het blijft 21% die op de factuur staat vanuit MWW. Je mag dan zelf een B factuur gaan maken, of iets anders waarop de juiste BTW staat. Wellicht is er teveel BTW betaald door de klant, of erger nog te weinig. Leg dat dan maar eens aan de klant uit. 

 

Dus MWW graag een correcte reactie en niet dit mailtje:

 

Goedemiddag,

 

We hebben deze week telefonisch contact gehad over de drempelwaarden die wijzigen in 2021. Jou vraag was hoe Mijnwebwinkel hiermee om zal gaan en ik zou hier nog op terugkomen. Ik heb navraag gedaan bij het productteam en zij geven aan dat er voor ons niets verandert. Er gelden nu al drempelwaarden en het is vooral belangrijk om als winkelier in de gaten te houden wanneer deze overschreden worden.

 

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

 

MWW hoort ons als webshop houders te ondersteunen en juist vanuit zich zelf hiermee te komen. De drempelwaarde gaat in 2021 naar 10000 per land, ga je eroverheen dan MOET je de buitenlandse BTW in rekening gaan brengen. Doe je dat niet, dan krijg je een hele dikke boete.

 

Waarom heeft MWW dit niet voor elkaar en de concurrent zoals Lightspeed en Woocommerce wel? 

 

Hoor graag de mening van mede ondernemers en vanuit MWW zelf.

 

 

 


3 reacties

Badge

Hoi Sander,

Begrijpelijk dat je je hier zorgen over maakt.
Om even in te haken op het antwoord van mijn collega Tyrona: bij Mijnwebwinkel is het mogelijk om per product één belastingtarief in te stellen. Dit maakt het niet mogelijk om te wisselen van btw-tarief, afhankelijk van het land waar de klant zich bevind. Een winkel op het platform van Mijnwebwinkel richt zich dan ook primair op een gebied met dezelfde belastingtarieven.
Als een winkelier meerdere belastinggebieden wil bedienen en verwacht boven de drempelwaareden uit te komen, is het nodig om een tweede winkel te beginnen die zich hier specifiek op richt. Op korte termijn staan er geen wijzigingen op stapel om meerdere btw-tarieven op een product mogelijk te maken.

Groet,

Bart van Ommen
Product Team

Reputatie 1
Badge

Beste Bart,

bedankt voor je snelle reactie, mijns inzien veel te snel. Want er klopt gewoon niks van je aanname: Een winkel op het platform van Mijnwebwinkel richt zich dan ook primair op een gebied met dezelfde belastingtarieven.

Een Nederlandse webshop die zich ook niet richt op de Belgische klant? De drempelwaarde is volgend jaar 10000 euro en daar ga je dus snel overheen. 

Als een winkelier meerdere belastinggebieden wil bedienen en verwacht boven de drempelwaareden uit te komen, is het nodig om een tweede winkel te beginnen die zich hier specifiek op richt. Op korte termijn staan er geen wijzigingen op stapel om meerdere btw-tarieven op een product mogelijk te maken.

Dat is dus totaal geen werkbare situatie. Een platform als MWW hoort zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Hoe moeilijk is het om er voor te zorgen dat als een klant aangeeft dat hij in een ander land woont dat er wordt veranderd van BTW tarief? 

Jullie maken je er veel en veel te makkelijk vanaf!

 

Reputatie 7
Badge +4

Hi Sander,

Bedankt voor de reactie. We nemen in de loop van de dag contact met je op om het een en ander toe te lichten. 

Groet,
Ebbe

Reageer