Beantwoord

GA4 (Google Analytics 4) E-commerce bijhouden instellen?

  • 9 October 2021
  • 3 reacties
  • 95 Bekeken

Reputatie 5
Badge +7

Wellicht weten jullie al dat Google Analytics op termijn overgaat van Universal Analytics naar de nieuwe GA4 property structuur. Gisteren heb ik een nieuwe GA4 property aangemaakt via Google Tag Manager. In principe ging dit prima en sprak voor zich. Er worden ook gebeurtenissen bijgehouden zoals pageviews, zoekopdrachten etcetera. Echter werkt de E-Commerce module niet automatisch. Hiervoor moeten volgens mij aangepaste gebeurtenissen toegevoegd worden. Google poogt dit hieronder uit te leggen:

[GA4] Gegevensverzameling voor e-commerce overzetten vanuit Universal Analytics - Google Analytics Help

De instelling voor aangepaste gebeurtenissen ziet er dan zo uit:

Echter moeten er bepaalde parameters en waarden ingevuld worden wat ik niet helemaal begrijp. Gezien het bij Universal Analytics automatisch gaat, zoals Ebbe hieronder heeft uitgelegd:

Hoe activeer ik Google Analytics E-commerce? | Mijnwebwinkel community

Weet ik niet hoe ik de aangepaste gebeurtenissen moet instellen om E-commerce te meten met GA4. Heeft iemand dit wel voor elkaar gekregen en is er wellicht een eenvoudige uitleg hoe we dit kunnen instellen voor de Mijnwebwinkel webshops? Welke parameters en welke waarden we moeten invullen om de verschillende stappen binnen een aankoopproces te kunnen meten? Gezien GA4 de toekomst is lijkt het mij verstandig om nu al te beginnen met het verzamelen van data. Wellicht dat Mijnwebwinkel zelf hier een artikel aan kan wijden met uitleg?

icon

Beste antwoord door Ebbe 12 October 2021, 10:25

Bekijk origineel

3 reacties

Reputatie 4
Badge +6

@Goedhoesje.nl ik heb de mail van google ook vorige week gehad en ik heb toen gelijk een case aangemaakt bij support van MWW om dit te onderzoeken omdat het niet aan lijkt te sluiten bij de huidige implementatie van de Google Tag manager in MWW. 
 

Het antwoord was dat het op de ontwikkellijst gezet ging worden en onderzocht zou worden. Wellicht heeft @Ebbe al een update van het ontwikkelteam. Ik wil net als jij ook graag over op de nieuwe tag.

Reputatie 5
Badge +7

Hieronder wordt het een en ander ook uitgelegd, hoe je dit kan instellen via Google Tag Manager:

GA4 (Google Analytics 4) Ecommerce Tracking via GTM - Tutorial - Optimize Smart

Echter dient hiervoor de datalayer door Mijnwebwinkel aangepast te worden naar de nieuwe variabelen die Google Analytics 4 gebruikt.

Op de site van Google wordt uitgelegd dat het ook mogelijk is om de “oude” Universal Analytics variabelen te gebruiken, dan moet je in Tag Manager voor elk gebeurtenis een data layer variabele aanmaken. Hiermee geef je eigenlijk aan welke “oude” Universal Analytics variabele het equivalent is voor de nieuwe GA4 variabele. Dus het oude veld “id” dient “item_id” te worden en "revenue” moet bij GA4 “value” zijn. Dit stel je via Tag Manager in onder het kopje “variabelen”. Het wordt hier uitgelegd maar klinkt allemaal nog aardig ingewikkeld: [GA4] Gegevensverzameling voor e-commerce overzetten vanuit Universal Analytics - Google Analytics Help

Reputatie 7
Badge +16

@Goedhoesje.nl ik heb de mail van google ook vorige week gehad en ik heb toen gelijk een case aangemaakt bij support van MWW om dit te onderzoeken omdat het niet aan lijkt te sluiten bij de huidige implementatie van de Google Tag manager in MWW. 
 

Het antwoord was dat het op de ontwikkellijst gezet ging worden en onderzocht zou worden. Wellicht heeft @Ebbe al een update van het ontwikkelteam. Ik wil net als jij ook graag over op de nieuwe tag.

Ik heb niet echt meer nieuws dan het supportteam. Dit kwartaal gaan we er mee aan de slag om het te implementeren. Als er meer nieuws is, deel ik dat hier. 

Groet,
Ebbe

Reageer