Vernieuwde BTW Regels EU verkoop

  • 29 October 2020
  • 28 reacties
  • 1055 Bekeken

Reputatie 3
Badge +1

Zoals jullie hopelijk weten heb je als webshop houder de verantwoording te letten op de verkopen buiten je eigen land dus ook je BTW. Per land is op dit moment een drempelwaarde afgesproken. Zie:

https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/resources/documents/taxation/vat/traders/vat_community/vat_in_ec_annexi.pdf

 

Om daar geen rekening mee te hoeven houden kan je het volgende doen:

 

Wilt u niet altijd de drempelbedragen in de gaten houden? Kies er dan voor om altijd de regeling voor afstandsverkopen toe te passen. U brengt dan altijd buitenlandse btw in rekening voor de goederen die u levert naar andere EU-landen aan klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen.

Bron: Belastingdienst 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/export_van_specifieke_goederen_en_in_bijzondere_situaties/export_naar_klanten_die_geen_btw_aangifte_doen_drempelbedragen/export_naar_klanten_in_de_eu_die_geen_bttw_aangifte_doen_drempelbedragen

 

 In 2021 gaat dit veranderen, namelijk:

 

Btw 2021: nieuwe regels

Met ingang van 1 januari 2021 zouden er nieuwe btw-regels komen voor afstandsverkopen binnen de EU. De Europese Commissie maakte onlangs bekend dat deze nieuwe btw-regels met een half jaar worden opgeschoven. Van 1 januari naar 1 juli 2021. Europese belastingdiensten zijn momenteel druk met de uitrol van fiscale maatregelen voor bedrijven als gevolg van de coronacrisis. Daarnaast spelen fiscale moeilijkheden en onzekerheden rondom een (harde) Brexit een rol. Overheden in heel Europa geven aan dat zij de fiscale maatregelen niet op tijd en kwalitatief juist via de benodigde ICT-projecten kunnen afronden.

Drempelbedragen verdwijnen

Er komt een algemene drempel van 10.000 euro voor afstandsverkopen. Blijf je jaarlijks met je verkopen in EU-landen onder dit bedr

ag? Dan mag je als Nederlandse webshop de Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Wanneer je boven dit bedrag komt, breng je het btw-tarief van het EU-land waar de klant gevestigd is in rekening.

Bron: KVK

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/e-commerce/btw-regels-europa/

 

Dat betekent dat je ontzettend snel over de drempelwaarde van 10000 euro heen gaat. Op dit moment moet je je registeren per land waar je de drempelwaarde overgaat en daar de aangifte gaan doen. Gelukkig is de regeling MOSS die dat voorkomt:

 

Btw-aangifte vereenvoudigt

De huidige Mini One Stop Shop (MOSS) regeling wordt uitgebreid. Op dit moment mogen alleen ondernemers van digitale e-commerce diensten van deze regeling gebruik maken. Vanaf 2021 kun je de in andere EU-landen verschuldigde btw via de Nederlandse Belastingdienst aangeven. Dit hoeft niet langer in het andere EU-land. De Nederlandse Belastingdienst zorgt ervoor dat de btw bij het juiste EU-land terechtkomt.

Bron: KVK

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/e-commerce/btw-regels-europa/

 

MAAAAARRRR

Je moet dus elke factuur gaan bijhouden die je naar het buitenland verkoopt en op het moment dat je boven de 10000 euro komt, dan de buitenlandse BTW in rekening gaat brengen.

 

IETS WAT MIJNWEBWINKEL VERTIKT!!! MWW heeft geen optie dat wanneer de klant aangeeft dat hij de betaling doet in het buitenland, dat de BTW automatisch verspringt. Nee het blijft 21% die op de factuur staat vanuit MWW. Je mag dan zelf een B factuur gaan maken, of iets anders waarop de juiste BTW staat. Wellicht is er teveel BTW betaald door de klant, of erger nog te weinig. Leg dat dan maar eens aan de klant uit. 

 

Dus MWW graag een correcte reactie en niet dit mailtje:

 

Goedemiddag,

 

We hebben deze week telefonisch contact gehad over de drempelwaarden die wijzigen in 2021. Jou vraag was hoe Mijnwebwinkel hiermee om zal gaan en ik zou hier nog op terugkomen. Ik heb navraag gedaan bij het productteam en zij geven aan dat er voor ons niets verandert. Er gelden nu al drempelwaarden en het is vooral belangrijk om als winkelier in de gaten te houden wanneer deze overschreden worden.

 

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

 

MWW hoort ons als webshop houders te ondersteunen en juist vanuit zich zelf hiermee te komen. De drempelwaarde gaat in 2021 naar 10000 per land, ga je eroverheen dan MOET je de buitenlandse BTW in rekening gaan brengen. Doe je dat niet, dan krijg je een hele dikke boete.

 

Waarom heeft MWW dit niet voor elkaar en de concurrent zoals Lightspeed en Woocommerce wel? 

 

Hoor graag de mening van mede ondernemers en vanuit MWW zelf.

 

 

 


Onder dit topic kunnen geen reacties worden geplaatst.

28 reacties

Reputatie 2
Badge

Hoe ver is de update van de koppeling met Asperion en andere boekhoudpakketten?

Reputatie 4
Badge +7

Vanaf morgen staat alles klaar in de beheeromgeving! Dit supportartikel kan je verder helpen voor het instellen: https://www.mijnwebwinkel.nl/support/hoe-stel-ik-de-btw 

Morgenochtend komt er nog een mailing hierover. 

Reputatie 7
Badge +16

Dit topic is gesloten. Voor vragen over de nieuwe btw regeling kun je in onderstaand topic terecht.