Wellicht al bekend, maar pas op voor een gevaarlijk Android virus

  • 27 May 2021
  • 0 reacties
  • 26 Bekeken

Reputatie 7
Badge +16
  • Super user
  • 2858 reacties

De afgelopen dagen is het veel in het nieuws gekomen. Een malware (virus) die vooral op Android toestellen veel ellende kunnen veroorzaken.

Het virus wordt verspreidt via sms’jes waarin staat dat je een pakket kunt volgen. Hierin staat dat je het pakket kunt volgen door een App te downloaden van bijvoorbeeld UPS of DHL. De App is niet in de Google Play Store te vinden, maar moet je handmatig installeren. Doe dit niet! Als je de App hebt geïnstalleerd is je telefoon geïnfecteerd met de Malware. 

Wat als je de App hebt geïnstalleerd?

Als de App is geïnstalleerd probeert de Malware geld van je bankrekening te stelen. De gebeurt bij een overboeking. De malware past het bedrag van de overboeking aan zonder dat je het in de gaten hebt. 

Wat kun je doen als je telefoon geïnfecteerd is?

De enige oplossing is om je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dat betekent dat je al je gegevens zoals contacten, foto's etc. kwijt bent als je geen back up hebt gemaakt. Om te controleren of je telefoon is geïnfecteerd kun je kijken of je toegang hebt tot de lijst met Apps. De malware blokkeert de toegang namelijk. Je bekijkt dit op je telefoon via instellingen → Apps en meldingen. Als je de toegang wordt geblokkeerd, dan je telefoon waarschijnlijk geïnfecteerd. 

Zo kan het sms'je eruit zien

 

Geldt dit alleen voor Android telefoons?

Ja, alleen Android telefoons is dit gevaarlijk. Iphone gebruikers kunnen het sms'je ook ontvangen, alleen zijn dergelijks Apps daar niet op te installeren. 


0 reacties

Geen reactie

Reageer