Vraag

Concurrentie blocken op social media of niet?

  • 7 April 2021
  • 5 reacties
  • 160 Bekeken

Badge +1

Goedenavond, 

Gewoon eens om te kijken hoe hier over dit onderwerp wordt gedacht. Mijn webshop raakt steeds en steeds meer bekend en valt zeker niet meer onder de kleintjes in de branche. Nu worden we steeds vaker gevolgd door andere ook vaak beginnende webshops. Uit ervaring weet ik dat dit vaak afkijkers zijn…

Deze accounts blocken of gewoon mee laten kijken. Benieuwd naar jullie visie en ervaringen.


5 reacties

Reputatie 7
Badge +16

Hi,

Leuke vraag! Bij MWW hebben we niemand geblokkeerd van de concurrentie. Wel houden we in de gaten of onze (merk)naam niet gebruikt wordt voor advertenties. Als dat het geval is nemen we contact op met die partij, dan kom je er altijd wel uit. 

Hoe sta jij hierin?

Reputatie 3
Badge +2

Ik zou me niet te veel bezighouden met wat starters doen. 

Natuurlijk neemt iemand je assortiment, tekst of (vergelijkbare) productfoto's over. Maar daarmee hebben ze je succes nog niet gekopieerd. Als jij niet meer tot de kleintjes hoort heb jij waarschijnlijk betere inkoopcijfers, meer autoriteit, kun je makkelijker een A/B-test uitvoeren of heb je al meer vaste klanten. Al dat soort dingen zijn voor een starter niet gemakkelijk te kopiëren.

Badge +1

@Natuurlijk voor de hond  Wat een leuke vraag! Mijn webshop is onlangs geopend maar ik heb een groot socialmedia platform opgebouwd de afgelopen jaren (Ruim 53.800 volgers op Instagram).

Ik kan en wil mezelf niet bezighouden met wat andere doen maar ik weet dat er heel veel ogen meekijken naar mijn assortiment. 

Je kunt accounts blokkeren maar deze vinden toch altijd de weg naar je profiel . Blokkeren heeft dus weinig tot geen effect en ik denk maar; iedere bezoeker is er 1.

Ik probeer te focussen op positieve dingen ookal baal ik regelmatig van het kopieer gedrag.
Ik stop heel veel tijd, aandacht en liefde in mijn werk en het is stiekem ontzettend zuur als andere dit zomaar overnemen. Ik weet dat het gebeurd, kan hier niets aan doen maar mag er wel van balen ;).

Mocht ik merken dat mensen mijn zelfgemaakte beelden of teksten kopiëren en gebruiken (zonder toestemming) dan krijgen deze per direct een factuur, aangetekend per post. Je kunt en mag hier heel streng in zijn!

Als je eens ideeën wil uitwisselen, roep maar!
Groetjes van Ilona 


 

 

Reputatie 6
Badge +8

Ik denk dat het heel lastig is om concurrenten buiten te sluiten. Ik merk het bij een vriendin van mij wel, die heeft een eigen label opgezet met handgemaakte producten, en dat wordt soms klakkeloos gekopieerd. Zij kan daar wel echt een dag zich oprecht rot over voelen als dat gebeurt. Toevallig heb ik laatst iemand op Instagram daarop aangesproken. :sweat_smile:  Je ziet altijd wel verschil in kwaliteit en stijl, maar toch vind ik dat jammer. Plus je pleegt plagiaat als je iets kopieert. Zij gaat nu wel kijken of er juridisch iets mogelijk is. Overigens volgen sommige vrienden van haar de concurrentie juist bewust om een beetje op de hoogte te blijven stiekem. :wink:

Bij mij worden op de webshop mijn teksten wel eens overgenomen. Dat kan ik dus ook niet voorkomen… Mijn hele FAQ-pagina is een favoriet. :thinking: Grappige is wel dat ze werkelijk álles kopiëren, inclusief de link naar mijn e-mailadres. Het is dus al veelvuldig voorgekomen dat hun klanten mij mailen over een bepaald artikel, maar dat is mijn shop helemaal niet. Maar goed, die verwijs ik vervolgens wel met alle liefde naar mijn eigen assortiment natuurlijk. :wink: Overigens heb ik ook een betaalde tool waar ik dat soort back links ook kan terugvinden op internet. En ik stuur dan wel altijd even een mailtje dat ze mijn teksten overgenomen hebben. 

@Mamoesjka ik vind overigens jou optie wel top om direct een factuur te sturen. Misschien moet ik dat voor mijn teksten ook maar meteen meesturen met mijn mailtjes. :sweat_smile:

Reputatie 6
Badge +8

Lastig allemaal, Waar wij ook veel last van hebben is dat klanten ons benaderen voor vragen. Wij reageren ook wel in de avonden en of weekenden op mails en appjes. Maar die zijn dan bij een hele grote concurrent gekocht die zo groot is niet telefonisch bereikbaar is en dagen over het beantwoorden doet over gestuurde mails. Maar e teksten worden van ons ook letterlijk overgenomen met links en telefoonnummers er bij  

Reageer